Sunday, May 22, 2011

Apam Beras


              Apam ni dah buat lama dah, beberapa minggu yang lepas..sebenarnya dah khatam baca resepi banyak kali, tapi sebab nak kena guna nasi kan maka hasrat pon terkubur..lagipon was-was takut tak sedap..hehhehee.. tapi setelah beberapa kali khatam lagi resepinya, maka tercapailah hasrat. Kebetulan ada nasi sejuk lebih malam semalam.

              Komentar selepas memasak dan merasa hasilnya, yup definitely akan buat lagi bila terasa nak makan apam.Sedap bah..Aku sajer je letak pelbagai warna, kasi meriah dan acuan itu adalah acuan tart sebenarnya..hehehhe..yang penting jadi..kan..



             Resepi aku jumpa kat myresipi. Aku copy and paste lah yer..

Resepi Apam Beras

Bahan-bahan ( 5 org )
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula
2 1/2 cwn air
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

1.Blend nasi dan air sehingga hancur.
2.Setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3.Dalam bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4.Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung.
5.Kacau sehingga sebati dan perap selama 3 jam.
6.Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
7.Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!



It's yummy!!

No comments:

Post a Comment

Thank you for speaking it out loud!!