Saturday, March 12, 2011

Sambal Kering Ikan bilis, Kentang dan Kacang


               I've been craving for this menu for quite sometime. Asik dok terkenang masa zaman student, everytime makan kat kedai, mesti cari menu ni. Masa kat ipoh, kat restoran sabar menanti memang selalu ada menu ni untuk lunch hour. Oleh sebab minat sangat, maka cuba lah buat semalam menggunakan deria rasa ingatan masa makan, sebab tak terpikir pulak nak cari dalam internet. Tapi alhamdulillah, sebab menjadi..mari-mari berkongsi resepi sebelum ingatan aku memudar..hehehe..

Bahan-bahan:

Bahan A
Seraup ikan bilis halus digoreng garing
Sebiji kentang di potong nipis-nipis dan digoreng garing
1 cawan kacang tanah digoreng

Bahan B
Bawang merah 3-4 biji
Bawang putih 2 ulas
Cili kering 10-15 tangkai (ikut kesukaan pedas)

Bahan C
Gula 3 sudu besar flat
Garam
Sos tomato 1 sudu besar
Sos cili 1 sudu besar

Cara-cara:

1. Kisar bahan A dan tumis sehingga naik minyak
2. Masukkan bahan C dan sesuaikan rasa masam manis
3. Pastikan kering sikit tumisan kemudian masukkan bahan A.
4. Kacau sebati dan tunggu 3-5 minit sebelum tutup api.

            Bersama-sama dengan itu, aku buat sayur campur.

Bahan-bahan:

Udang segar kecil 6-10
Brokoli
Bunga kobis
Carrot
Bawang merah 1 biji
Bawang putih  1 ulas
Garam

Cara-cara:

1. Hiris nipis bawang putih dan bawang merah dan tumis.
2. Potong sayur ikut suka.
3. Campakkan udang ke dalam tumisan bawang, tambah 2 sudu besar air.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Masukkan sayuran dan kacau kasi rata selama 2-3 minit.

            Itulah resepi tak seberapa dari aku buat kali ini. Sehingga kita bersiaran di esok hari. tata

It's yummy!!

2 comments:

  1. sedapnya nampak gamba ikan bilis tu........confirm nak kena try ni!!!! :D

    ReplyDelete

Thank you for speaking it out loud!!