Saturday, April 9, 2011

Moist Chocolate Cake 2


             Ini resepi lain..kita jumpa masa surfing dan blogwalking. Menengokkan hasil dalam gambar tuan empunya kita pon tergoda, lalu menggoda suami untuk bersetuju try resepi ini. hehehe..Hasilnya, okaylah..moist, cuma kalo compare dengan first resepi dia mudah kering after a few days. Yup rumah ini ada 2 orang dewasa sahaja dengan perkadaran seorang dewasa yang kekonon diet ke laut tuh, jadi memang mengambil beberapa hari nak ke seminggu lah nak menghabiskan sebiji kek.

             Anyway, terima kasih kepada empunya resepi. Jadi seperti biasa, kita copypaste kan resepi kat bawah yer.

Resepi Moist Chocolate Cake

6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor
3 biji telur ayam

BAHAN2

1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila - boleh tukar vanila kepada lemon / orange
1 sudu teh chocolate EMULCO, kita takde maka tak letak

BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:

8 oz tepung HIGH PROTEIN
2 1/4 oz serbuk koko
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz air panas



CARA MEMBUATNYA:

GUNA MIXER FULL SPEED:

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu.

3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen

PERINGKAT SETERUSNYA INI, SILA GUNAKAN SPATULA ATAU WHISKER - JGN GUNA MIXER LAGI (tu yg menyebabkan kek berkawah sebab kek berat)

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan - KACAU PERLAHAN2 - SATU ARAH SAHAJA SAMPAI TEPUNG HILANG DARI PANDANGAN..
5. Masukkan air panas sedikit2 sambil di gaul perlahan2

6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit ATAU kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1 1/2 jam.

Dah sejuk boleh buat topping gunakan melt coklat & coklat rice.

~ Aku bakar pasa 300F selama 40-50 minit.
~Topping, 200gm whipped cream, 250gm cooking chocolate. Boil in the double boiler.

It's yummy!!

No comments:

Post a Comment

Thank you for speaking it out loud!!