Thursday, April 7, 2011

Spaghetti Bolognese Italiano LAGI..

              
               This was like 2 months ago kot..hahhaha..dah pernah publish resepi kat sini pon. Tetap nak tayang sebab dah amik gambar my own. Sebelum ini, gambar google sebab tak teringat nak amik gambar untuk blog. Anyway, di kasitau lagi sekali, memang resepi ini best, jadi mari aku paste kan lagi sekali resepinya kat sini. Source dari myresipi.com, tapi sebab dah berzaman menyalin resepi, terlupa pulak nama nya. Apa-apa pon terima kasih yer tuan punya resepi.

Resepi Spaghetti Bolognese Italiano


Bahan-bahan: (untuk 6 orang)

Spaghetti 500gm
Daging cincang 500gm
200 ml susu segar
1 labu bawang besar kuning dicincang halus
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 tin sedang tomato puree
4-5 tomato segar ranum didadu
1 batang carrot didadu kecil
2 batang celery didadu kecil
1 tin cendawan butang dihirs (optional)
1 kiub stok daging lembu (optional)
1/2 sudu teh oregano kering
garam dan gula
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar butter
Parmesan cheese untuk hidangan
* ikut resipi asal red wine 200 ml (aku substitute dengan 100ml grape juice, 100 ml vinegar)
* aku guna prego traditional menggantikan tomato puri dan tomato
* aku tak letak celery dan kiub daging lembu

Cara-cara:
1. Rebus spaghetti mengikut instruction yang diberi.
2. Panaskan minyak dan butter kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu.
3. Masukkan daging cincang sampai perang.
4. Masuk sayur.
5. Masuk susu sampai mendidih dan diserap oleh daging.Masuk wine substitution.
6. Masuk prego @ tomato puri, kemudian garam dan gula secukup rasa.
7. Reneh sampai pekat.


It's yummy!!

No comments:

Post a Comment

Thank you for speaking it out loud!!