Thursday, February 24, 2011

Blueberry Cheese Tart

           So started with the filling dulu eh, kalolah ada orang tetiba tersalah beli macam aku :) Ehm bancuhan ni menghasilkan 26 biji tart.

Filling blueberry

1 1/2 cawan gula
2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung + beberapa sudu besar air panas
16 oz/1lb/1 tin blueberries

Cara-cara:
Campurkan gula dengan air dan masak atas dapur (macam kita nak buat air gula)
Tunggu sampai mendidih selama 10 minit kemudian tambah tepung jagung
Kemudian campurkan blueberries
Tunggu sampai adunan menjadi pekat (memang lama, sebab sempat aku bancuh adunan crust, perap ayam untuk nasi ayam)

            Anyway, jangan risau,akhirnya ia menjadi seperti ini

 Blueberry filling
Pastry

160g butter
80g gula castor (gula kat sini dah halus,jadi guna aje yang sedia ada)
1 teaspoon vanilla
A pinch of salt (provided guna unsalted butter)
1/2 biji telur (aku letak sebiji telur size medium)
250g flour

Method:
(Aku adalah membuat kek dan cookies cara conventional, takde mixer, suma guna tangan dan sudip kayu)
Beat butter,castor sugar until well beaten.
Beat egg,vanilla and salt together before joined them to the butter.
Add flour and mix them till you get the soft dough
Then keep the dough in the refrigerator for about 30 minutes (reason: aku tak tahu)
 After 30 minutes, press the dough into the tart shells and prick some holes in every shells. (Aku takde tart shells, maka mengubahsuai lah kite ye, aku guna kertas cup cake tu je dan letak dalam muffin punye dulang bakar, dan aku adalah lupa nak prick holes, tapi it turns out okay je. Lagi satu, tips lah, buat bulat-bulat sebesar ibu jari untuk ditepek pada cupcake atau tart shells tu)
Bake for 20 minutes or golden brown in 180C or 360F



Creamy Filling

250g Philadelphia Cream Cheese
60g sugar (lain kali buat aku nak kurangkan kot ke 40g,manis sangat aku rasa)
20g butter
1 egg grade B (aku guna size medium)

Method:

Cream the above ingredients
Place in the piping bag (again, I got no piping bag, no kertas minyak untuk buat sendiri, so I'll go by conventional guna sudu sahaja)
Pipe the filing onto the tart shells
Place a bit of the blueberry filling on top (use toothpick to make it look good,which I did not do)
Bake for another 10 minutes using the bottom heat.








It's yummy!!

No comments:

Post a Comment

Thank you for speaking it out loud!!