Thursday, February 24, 2011

Pembuka kata

         Tercipta blog yang lagi satu ni, memang khas untuk kumpul resepi masakan yang aku dah cuba masak dan yang hasilnya adalah sedap oleh deria rasa lidah aku.

         Beberapa resepi yang awal adalah diimport dari blog yang satu lagi. Senang compile sekali. Lepas tu kita label ikut jenis masakan, nanti senang nak rujuk balik.teehee..sukanya..
         So kat bawah resepi ayam masak merah, oh masa ni mengong sikit, tak amik gambar..tapi betul macam makan ayam masak merah kenduri kawin tapi yang catering sedap :)

Ayam masak merah

Bahan-bahan (4-5 org):
1/2 ekor ayam
garam
kunyit
Bahan-bahan untuk dikisar/blender:
7-8 biji cili kering (bergantung kesukaan untuk pedas)
1 inci halia
2 ulas bwg putih
1 labu bwg besar
1 bij tomato potong dadu (kat us tomato besar gabak,so sy guna 1/4 je equal to 1 biji tomato kat m'sia)
1/2 cwn sos tomato (sy guna tomato paste)
Bahan-bahan untuk hias:
1/2 biji bwg besar potong bulat
Kacang hijau secukupnya (ada jugak org guna mixed vege,tp sy xletak apa2 sbb xsuka)
Cara-cara:
1. Bersihkan ayam,potong kecil-kecil kemudian gaul dengan garam dan kunyit.Goreng sehingga 2/3 masak.(tp sbb sy dan suami suka garing,so sy mmg goreng smp garing)
2. Tumis bhn kisar sampai naik bau kemudian baru masukkan sos dan buah tomato.
3. Jangan lupa garam secukup rasa.
4. Masukkan ayam dan tunggu sampai kuah pekat.Kalo dah goreng garing tunggu sampai kuah pekat baru letak ayam.
5. Bila kuah dah pekat masukkan bahan-bahan hiasan.Biar 1-2 minit kemudian padamkan api,hidang dan MAKAN :D

Selamat mencuba

It's yummy!!


No comments:

Post a Comment

Thank you for speaking it out loud!!