Thursday, February 24, 2011

Udang Goreng Bersalut Telur

       Jadi resepi kali ini adalah Udang Goreng Bersalut Telur (dari myresipi.com diupload oleh ehmm tak ingat lah nama dia,tapi kalo dia terbaca,tanks ok for the resepi ;) )

Bahan-bahan untuk (1-2 orang)

  • >> Bahan-bahan Utama <<
  • Udang besar 8 - 10 ekor yang siap dibersihkan (jgn buang kulit dan kepala, hilang kerangupannya).
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 1/2 sudu teh serbuk lada berperisa
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1 sudu teh kicap
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam secukup rasa 
Saya memang ikut bulat-bulat bahan-bahan dia atas..dan memang rasa yang mengkagumkan..suami kata bole buka kedai..hehehe..senyum sampai telinga saya...rasa berkobar-kobar nak masak lagi...

Tapi saya tak buat pun sos pencicah sebab malas,makan dengan nasi jer..kalo nak cicah,guna sos cili yang dah siap dibeli jerr....

  • >> Sos Pencicah <<
  • 4 biji cili merah besar ditumbuk/dikisar
  • 2 sudu besar gula ditumbuk/dikisar
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk/dikisar
  • 1 sudu besar perencah udang bercili (Maggi)
  • 4 biji limau kasturi (boleh diganti dengan 1 sudu besar cuka)

Cara -cara:

  1. Gaul udang dengan tepung ubi sampai sebati.
  2. Gaulkan serbuk lada, gula, kicap dan garam secukup rasa bersama telur.
  3. Setelah itu, campurkan telur dan bahan-bahan campuran tadi dengan udang yang bersalut tepung ubi. Gaulkan hingga sebati.
  4. Goreng satu persatu udang tersebut. Kalau nak ekspress, just tuang aje semuanya ke dalam kuali.
  5. Untuk penyediaan sosnya pula, bahan-bahan sos pencicah tadi ditumis dan masukkan perencah udang bercili Maggi. Kemudian rembeskan limau kasturi. Kacau sekejap. Itu saja!
Masa gaul tuh,saya gaul jer sume sekali..pastu goreng deep fry letak sekali gus ...


Simple dan sedap....


Nampak cam tak cantik sket..hehehe...tak kuasa den nak menghias-hias



ini gambar close-up =)
It's yummy!!

No comments:

Post a Comment

Thank you for speaking it out loud!!